Članak o udruzi Onko Beauty u časopisu “Ljepota i zdravlje”

“I same su prošle kroz isto, a sada daju podršku ženama koje se suočavaju s onkološkim terapijama”

Sve četiri osnivačice udruge oboljele su od karcinoma dojke, prošle su operacije i višemjesečne kemoterapije i znaju koliko je važno osjećati se dobro tijekom liječenja.

U međusobnim razgovorima shvatile su da im je svima nedostajala takva podrška i tako se rodila ideja o osnivanju udruge. Iza cijele priče stoje Aleksandra Jagić, Anica Močnik, Simona Augustić i Ana Mari Bahlen – četiri žene, čije je prijateljstvo započelo prije šest godina, na bolničkim hodnicima čekajući kemoterapiju.

Tako je i nastala i osnovana Udruga Onko Beauty, a mi smo popričali s njima:

Možete li nam približiti rad svoje udruge, što točno radite i kako djelujete?

Udruga Onko Beauty prva je hrvatska udruga koja je usmjerena na pružanje podrške ženama kako bi se lakše nosile s estetskim nuspojavama onkoloških terapija. Osnovana je s ciljem povećanja samopouzdanja žena u vrlo izazovnom razdoblju njihova života.

Naša udruga organizira grupne radionice terapijskog šminkanja, njege kože, noktiju, podršku u procesu gubitka kose raznim načinima vezanja marama, doniranjem perika, pronalaženja simetrije nakon mastektomije pravilnim odabirom grudnjaka…

Kako je krenula cijela priča?

U međusobnim razgovorima shvatile smo da sve imamo iste ili slične nedoumice i pitanja i bilo nam je lakše znajući da imamo nekoga s kim možemo podijeliti svoje misli i brige. Čak su i odlasci na kemoterapije postali manje teški znajući da ćemo tamo ugledati nasmiješeno poznato lice, otići na kavu, čaj…

Svima nam je znalo zasmetati kad bi netko, iako u dobroj namjeri, znao reći “Lako za kosu, lako za obrve, pusti to, narasti će…” Znati kakav je osjećaj pogledati se u ogledalo i ne prepozati sebe, to može samo onaj tko je to osjetio na svojoj koži.

Naravno da je najvažnije sačuvati živu glavu, ali nismo željele da se zanemaruje ovaj fizički dio koji jako utječe i na psihičko stanje oboljelih žena, a pogotovo žena mlađe i srednje dobi. Tako se rodila ideja o našoj udruzi.

Kako konkretno pružate praktičnu podršku ženama koje se bore s promjenama na tijelu uslijed onkoloških terapija?

Udruga Onko Beauty organizira grupne radionice koje uključuju goste predavače dermatologe, stomatologe, frizere, vizažiste i ostale stručnjake koji našim polaznicama daju detaljne savjete i demonstriraju njegu kože, noktiju, kako njegovati kosu kad krene rasti nakon kemoterapije i sl. Na našim radionicama žene mogu dobiti i savjete oko nabavke turbana i fittinga grudnjaka nakon mastektomije.

Tu im najviše pomaže Simona a najbolje stručne savjete oko njege kože im daje Anica, koja je profesionalna kozmetičarka. Osim predavanja sastavni dio naših radionica je i druženje. Bude puno smijeha, razgovora, popijemo kavu, čaj… i tu se stvaraju nova prijateljstva.

Zašto je važno da takve pacijentice dobiju podršku, što je ključno u cijelom tom procesu?

Kada dobijete dijagnozu karcinoma preokrene vam se svijet preko noći. Znate da morate na kemoterapiju i da će vam otpasti kosa. I mislite to je to. No nažalost to nije tako.

Onkološke terapije, uključujući imunoterapije, radioterapije, antihormonske terapije uzrokuju i sivilo lica, ispadanje trepavica i obrva, podočnjake, koža postane suha i osjetljiva, ispadanje i crnilo noktiju, povlačenje zubnog mesa, oštećenje cakline i oštećenje sluznica u tijelu. Što često dovodi i do
ginekoloških problema.

Uz sve to žene se često moraju suočiti s činjenicom da su i izgubile dio svog tijela. Sve to može ostaviti traga na psihu oboljele žene. Želimo im pružiti podršku da bi se lakše nosile s tim vidljivim nuspojavama onkoloških terapija. Pomoći im da ostanu svoje.

Što sve organizirate i gdje i kako vam se žene mogu javiti?

Zasad organiziramo radionice jednom mjesečno u Zagrebu. Na svakoj radionici naše članice uz puno korisnih stručnih savjeta dobiju i poklon paket naših donatora.

Više informacija o nama žene mogu pronaći na našoj web stranici i na našim društvenim mrežama, Facebook i Instagram. Također plakati naše udruge se nalaze u KBC Zagreb i na Institutu za tumore.

Naša udruga postoji tek godinu dana. Imamo još puno ideja i planova. No idemo polako, nemamo još ni svoj prostor pa radionice održavano u unajmljenom. Veselimo se jako kada nam se žene jave nakon radionice i kažu koliko im je značilo to druženje i da smo im pomogle. To nam je najveći vjetar u leđa i osjećamo da smo ispunile svoj cilj.

 

Cijeli članak pročitajte na ovdje.

 

Novosti

II. NACIONALNI SIMPOZIJ

Domaćin: Udruga Caspera, Split “ULOGA UDRUGA U IMPLEMENTACIJI NACIONALNOG STRATEŠKOG OKVIRA PROTIV RAKA DO 2030”.

Suradnja sa salonima

✨Zahvaljujemo salonima koji su se odazvali suradnji  i razveselili članice naše udruge  Onko Beauty, nekim